Napkorona Bajnokság - az Ön települése mindenképpen nyer!

2010. 12. 13.

Folytatódik az ország legnagyobb napenergia-felhasználást népszerűsítő programja, a Napkorona Bajnokság! Lehet, hogy 2011-ben az önök városa vagy falva lesz az, amely megnyeri a magas presztízsértékű díjat és a lapok címlapjára kerül? A tavalyi évben az alig 200 lelkes Dötknek, Nagypálinak és Óbudának mindez sikerült, sőt, Orosháza a nemzetközi versenyben ezüstérmes is lett. A 100-nál több résztvevő magyar település, valamint több ezer európai város és falu részvételével zajló Napkorona Bajnokság többek között kiadványokkal, konferenciákkal, hírlevelekkel a legújabb napos hírek és pályázati lehetőségek közzétételével, valamint országos és megyei médiajelenléttel támogatja az önkormányzati törekvéseket.

 

Hogyan indulhat a bajnokságon? Hogyan nyerheti meg? Az alábbiakban összefoglaltuk a Bajnokág legfontosabb tudnivalót:

A 2011-ES VERSENY

A Bajnokságban minden magyar település indulhat, függetlenül attól, hogy száz, vagy százezer lakosa van. A Bajnokságban való részvétel ingyenes. Önöknek csupán annyi dolguk van, hogy feltöltik és frissítik a településüknél szereplő adatokat. (További részletek a „Hogyan gyűjtse össze az adatokat?” fejezet alatt)

A verseny nyertesét három adat alapján határozzuk meg:

 • első szám: a településen található összes napkollektor felület, m2-ben
 • második szám: a településen található összes napelem kapacitás, kWh-ban
 • harmadik szám: az első két adatból képzett összpontszám, a lakosságszámhoz viszonyítva

A szabály egyszerű: a versenyben az a település nyer, amely területén a legmagasabb az egy főre eső napelem és napkollektor hasznosítás. A számokba a céges, önkormányzati és lakossági adatok egyaránt beleszámítanak. Nagykőrösön például (az összegyűjtött adatok szerint) az iskolán található 24 m2 napkollektor, valamint az áruház tetején 12,5 m2, így a 25000 fős lakossághoz viszonyítva a településnek 15 pontja van a Bajnokságban.

A bajnokság 2011-es fordulója április 15-én zárul. Eddig kell az önkormányzatoknak településük friss adatait összegyűjteni. Az ünnepélyes díjátadó május 4-én lesz Budapesten, a Petőfi Irodalmi Múzeumban (1053 Budapest, Károlyi Mihály u. 16.). A nemzetközi díjátadó helye Prága, ideje: 2011.június 2.

 

A versenyben 3 települési kategóriában hirdetünk eredményt:

 • 5 ezres lakosságszám alatti,
 • 5 és 50 lakos között, és
 • 50 feletti városok

közül kerül majd ki a 3-3 bronz, ezüst, illetve arany fokozatú díjazott.

A különdíjat szintén 3 önkormányzat kapja, akik törekvéseikkel példaértékű lehet a többi település előtt. 2010-ben Orosháza volt az egyik különdíjas, akik a nemzetközi versenyben is ezüst érmesek lettek.

     

 

MIT NYERHET A BAJNOKSÁGGAL?

 • A 3 települési kategória arany ezüst és bronz fokozatú díjazottjai a magas presztízs-, és PR értékű Napkorona Díjat, illetve az ehhez tartozó diplomát nyerik el
 • a díjhoz egy „Napkorona Bajnok település” tábla is jár,
 • a magyar települések az európai versenyben is automatikusan részt vesznek: a tavalyi évben megtartott nemzetközi díjátadón, a franciaországi Dunkerque városában Orosháza különdíjas lett – 2011-ben a nemzetközi díjátadó Prágában lesz,
 • a nyertes települések által írt bemutatkozó cikkek a Bajnokságban résztvevő országokban terjesztett hírlevélbe is bekerülnek,
 • a települések a Bajnokság honlapján is bemutatkozási lehetőséget kapnak,
 • a Bajnokság nagy médiaérdeklődés mellett zajlott: 2010-ben szinte valamennyi nagy országos lap beszámolt róla, illetve a megyei lapok is többször tudósítottak az aktuális eseményekről, illetve a nyertesekről.

 

   

MIÉRT ÉRDEMES INDULNIA A VERSENYBEN?

A Bajnokság jó alkalom arra, hogy

 • egy önkormányzat tájékozódjon, hogy a településükön milyen mértékű a lakossági vagy céges napenergia felhasználás. Ez a későbbi tervezett energetikai vagy energiahatékonysági beruházások esetében rendkívül hasznos információ lehet,
 • a lakosságot megfelelő információval lássa el az önkormányzat: melyek a napenergiában rejlő lehetőségek, melyek a nehézségek, a legfontosabb kérdések, pl. pályázatok és finanszírozás.
 • alátámassza a település fenntarthatósági, környezetvédelmi törekvéseinek kommunikációját, így PR értékkel is bír,
 • kapcsolatokat építsen, friss információkhoz jusson hozzá.

 

Minden résztvevő település felkerül az ország napos térképére, melyet a Bajnokság nyitólapjáról érhetnek el az érdeklődők.

 

HOGYAN GYŰJTSE ÖSSZE AZ ADATOKAT?

Az adatok összegyűjtésének három aranyszabálya van:

 • célszerű egy felelőst kijelölnie, aki egyrészt a kapcsolatot tartja a Bajnokság szervezőjével, másrészt ő az, az adatokat is összegyűjti,
 • az adatok összegyűjtésekor a lakosság, illetve a helyi cégek is segítségére lehetnek,
 • lehet, hogy a településük adatai már szerepelnek adatbázisunkkal – ellenőrizze!

 

A felelős: ő az a személy, aki egyrészt a kapcsolatot tartja a Bajnokság szervezőjével, másrészt ő az, az adatokat is összegyűjti. Ez a személy lehet a település energetikusa, városüzemeltetési irodavezetője, környezetvédelmi ügyintézője, referense, főépítésze, de akár a jegyző is, vagy a hivatalban dolgozó gyakornok.

Adatok a lakosságtól: Orosházán például a városi hirdetőtáblákra került ki egy látványos felhívás, melyben a lakosokat egyrészt tájékoztatták a versenyről, illetve megadták az email címet, ahová az adatokat várták. Hasznos lehet a helyi városi TV-vel vagy helyi lappal közös felhívás, de a település honlapja is kiválóan használható a lakosság elérésére.

Az összegyűjtött adatokat az irmalos.zsuzsanna@energiaklub.hu címre várjuk!

 

A SZERVEZŐ

Az ENERGIAKLUB Szakpolitikai Intézet és Módszertani Központ 1990-ben alakult független, non-profit, környezetvédelmi egyesület. Programjainkkal többek között a megújuló erőforrások elterjedését támogatjuk, szemben a környezetre káros, gazdaságtalan hagyományos erőművekkel és más energiapazarló megoldásokkal. Honlapunkon megismerkedhet önkormányzatoknak szóló más programjainkkal és kiadványainkkal is.

A NAPKORONA TANÁCS SZAKMAI TÁMOGATÓI (A NAPKORONA TANÁCS)

 

ETE-TESZ, Energiagazdálkodási Tudományos Egyesület Települési Energetikai Szakosztálya

MÉGSZ,-MET, Magyar Épületgépész Szövetség Megújuló Energia Tagozata

MÖOSZ , Megyei Önkormányzatok Országos Szövetsége

Német-Magyar Ipari és Kereskedelmi Kamara

TÖOSZ,Települési Önkormányzatok Országos Szövetsége

MANAP Magyar Napelemes Iparági Szövetség

NEMZETKÖZI RÉSZTVEVŐK

A Napkorona Bajnokság a RES Champions League, az európai városok között zajló megújuló energiák versenyének magyar fordulója. A RES (azaz renewables – megújulók) ligában Csehország, Lengyelország, Bulgária mellett Franciaország, Németország és Olaszország vesz részt. Több közülük már évek óta megrendezi a versenyt, nálunk a tavalyi évben indult a bajnokság. Németországban például 2010-ben tízezernél több település versengett a díjért. Az ottani versenyben az 5 ezres lélekszámú Tacherting falucska ugyanúgy esélyes a díjra, mint Ulm, vagy Ingolstadt.

 

MIÉRT ÉRDEMES TELEPÜLÉSÉNEK A NAPENERGIÁBAN GONDOLKODNIA?

Szolnokon 2010-ben a megyeházára került 132 polikristályos napelem amitől a villamosenergia-felhasználás legalább 12 százalékos csökkentését remélik, Gödöllőn a Zöld óvodakapott napkollektoros vízmelegítő-rendszert, Kecskeméten pedig a volt szovjet laktanya két épületéből kialakított 460 férőhelyes kollégium használati meleg vizét biztosítják a nemrégiben installált napkollektorok.

A Zala megyei Gelse településen például a 2010-ben installált napkollektorok az iskola, óvoda, tornaterem, tanuszoda és a medencék vizének fűtéséhez is hozzájárulnak. A 2009-es regionális operatív program (ROP) és a Társadalmi megújulás operatív program (TÁMOP) segítségével megvalósított beruházás 60-70 százalékkal csökkenti a gázenergia-költséget! Gelse egy a példák közül arra, hogy az emelkedő gáz és fosszilis energiahordozó árak mellett miért hasznos (sőt, egyes esetekben létszükséglet) egy önkormányzatnak a gyakorlatilag ingyen rendelkezésre álló napenergiában gondolkodnia. 2011-ben érdemes az Új Szechenyi Tervben meghirdetett pályázati lehetőségeket tanulmányozni.

KIADVÁNYOK

Az ingyenesen elérhető Követendő Példák kiadvány olyan önkormányzati projekteket mutat be, amelyek megújuló erőforrásokat (köztük napenergiát) használnak fel. A leírások a hasonló beruházásokban gondolkodó önkormányzatoknak nyújtanak hasznos információt.

A Nyerni a napenergiával (Német példák magyar önkormányzatoknak) füzetünk, amely szintén ingyenesen tölthető le, a napos hasznosításokban gondolkodó polgármestereknek próbál segítséget nyújtani, többek között németországi követendő példák. Az olvasók így megismerkedhet a nemzetközi hírű fürdővároska, Bad Oeynhausen “napos” sikertörténetével, hallhatnak az ulmi “megújulós” professzorokról, a virágos Bürstadt világrekorder “Napfolt” erőművéről, vagy a neckersulmi napkollektoros távfűtési rendszerről, amely állami kitüntetést is kapott.