Tordas

2010. 12. 10.
beruházás helyeMagyarország - Fejér megye - Tordas
beépített teljesítmény (kW/MW)45 kW
beruházási költség (bruttó)Kb. EUR 30 000
beruházás típusa100% önkormányzati
megtermelt energiát felhasználók száma200 fő
kiváltott energiahordozó típusaFöldgáz
átadás ideje2004. okt. 15.
támogató30% állami támogatás
tulajdonos100% Fővárosi Önkormányzat
engedélyezési eljárás időtartamaEngedélyeztetésre nem volt szükség
gyártóHeliostar
kivitelezőNaplopó Kft.

A projekt rövid leírása

A Fővárosi Önkormányzat tulajdonában lévő, Tordas községben található Értelmi Fogyatékosok Otthona 2004-ben használati melegvízellátás céljából beruházott egy napkollektoros rendszerbe. Az ötletet a városban demonstrációs célból kihelyezett napkollektor adta. A napenergiát 64 m˛ kollektorfelülettel hasznosítva évente 155 GJ hőenergiát állítanak elő, ami a 260 férőhelyes intézmény főépületének fürdésre használt melegvízigényét nagymértékben fedezi.

A rendszer tulajdonosa a Fővárosi Önkormányzat, kivitelezője a Naplopó Kft. volt.

Technológia

A napenergia-hasznosító rendszer 32 db délkeleti tájolással és 45°-os szögben beállított, a tetőbe integrált Heliostar 300 N2L típusú napkollektorból, 2 db 1 000 literes, a napkollektorokkal külső hőcserélőn keresztül fűtött állótárolóból áll, amelyeket a tetőtéri kazánházban helyeztek el. Ezenkívül mérő-, ellenőrző, biztonsági szerelvények, valamint csővezetékrendszer tartoznak hozzá.

A rendszer kétkörös; a primert hőátadó-folyadékkal, míg a szekunder kört vízzel töltik fel. Működése teljesen automatikus, HC–2 típusú mikroprocesszoros szabályozású, így felügyelet nélküli üzemeltetésre is alkalmas. A kollektorok maximális teljesítménye 45 kW, a környezet időjárási körülményeitől függően a 
64 m2-es kollektorfelületre évente érkező kb. 43 125 kWh hőenergia előállítására képes, amely közvetlenül csatlakozik a melegvíz-hálózathoz.

Télen jelentkezik a hőigény nagyobb része, viszont ekkor működnek a kollektorok a legkisebb teljesítményen, így nem tudják a keletkezett hőenergiát kellő hatásfokkal hasznosítani, míg az év többi időszakában kihasználtsága közel 100%.

Gazdasági környezet

A beruházás 7,5 millió Ft ráfordítással valósult meg, amelynek 30%-a a Nemzeti Energiatakarékossági Programból (NEP) állami támogatás, 70%-a pedig önerő volt. Mivel földgázüzemű fűtőmodulok vannak az épületben, így ezt az energiahordozót helyettesíti a napkollektoros rendszer. Az éves szinten előállított hőmennyiséget alapul véve a beruházás megtérülési ideje 7–12 év közötti (a jelenlegi földgázárakon kalkulálva). Egy ilyen berendezés élettartalma mintegy 20–25 év, amely megfelelő karbantartással tovább növelhető.

A rendszer telepítését és üzembe helyezését a Naplopó Kft. szakemberei végezték. A berendezés teljesen automatikus, így nem kell külön személyzet a működtetéséhez, a karbantartást pedig a berendezéshez mellékelt útmutató alapján az intézmény karbantartó személyzete elvégezheti.

A kollektorok nem utcafronti homlokzaton helyezkednek el, így nem kellett külön építési engedély

Társadalmi hatások

Az Értelmi Fogyatékosok Otthona az új napkollektoros rendszerrel évente hozzávetőleg 800 ezer Ft-tal gazdaságosabban működhet. Ezzel a költséggel földgázfelhasználását csökkenti, amely a nehéz anyagi helyzetben lévő intézménynek hatalmas segítség. Már több érdeklődőt, csoportot fogadtak, valamint a kivitelező referenciaként használja a beruházást.

Környezeti hatások

A napenergia-hasznosító berendezés révén kb. 10 000 m3-rel kevesebb gázt kell évente elégetni. Így az intézmény környezetbarát hőenergiával jelentős széndioxid-kibocsátást takarít meg.

Nehézségek, akadályok

A beruházás megvalósulása során komolyabb problémák nem léptek fel. Akkoriban mind a pályázati lehetőségek, mind az intézmény (azaz a tulajdonos Fővárosi Önkormányzat) anyagi lehetőségei kedvezők voltak. Azóta megváltoztak a feltételek, így a beruházás továbbvitelét, fejlesztését egy bizonytalan időpontra kell halasztani.

További tervek

A közeljövőben szükségessé válik az automatika fejlesztése, továbbá hőmennyiségmérők elhelyezésével akarják pontosítani az előállított és hasznosított hőenergia-adatokat.

Az otthon 260 lakójából 200 lakik a főépületben, jelenleg csak ők jutnak hozzá a napkollektorok által termelt hőenergiához. Tervben van (amint adottak lesznek a megfelelő anyagi és pályázati lehetőségek) további négy, egyenként 15 férőhelyes lakóépület felszerelése napenergia-hasznosító rendszerrel, valamint a főépületben lévő konyha és mosoda melegvízigényét is hasonló módon tervezik kielégíteni.

Az intézmény vezetői a napenergia mellett további megújuló energiaforrásokban is gondolkodtak. Szóba került egy esetleges szélturbina, illetve egy pellettüzelésű kazán üzembe állítása is. Ezek megvalósíthatóságát még vizsgálják.

További információ

Fővárosi Önkormányzat Értelmi Fogyatékosok Otthona

2463 Tordas 
Gesztenyés út 1.

Kapcsolat: Szénási Zoltán 
Tel: +36 22 467 199, +36 22 467 200
E-mail: info@minosegtordas.hu
Web: www.minosegtordas.hu