Orosháza

2011. 1. 24.
beruházás helyeMagyarország - Orosháza, Gyermek- és Diákélelmezési Intézet
5900 Orosháza, Eötvös tér 2.
beépített teljesítmény (kW/MW)37 kW
beruházási költség (bruttó)Bruttó 17 998 660 Ft
beruházás típusaKözösségi
megtermelt energiát felhasználók számaKb. 4000 fő
kiváltott energiahordozó típusaFöldgáz
átadás ideje2004. 12. 17.
támogatóGazdasági és Közlekedési Minisztérium: 30%
Környezetvédelmi és Vízügyi Minisztérium: 30%
tulajdonos100% Orosháza Város Önkormányzata
beruházóOrosháza Város Önkormányzata
kivitelező

Kazép-Lángtechnika Kft., Kardos Labor Kft.

A projekt rövid leírása

Az ötletet egy – már korábban üzembe helyezett – 136 m² felületű napkollektoros rendszer adta, amely a város szociális otthonát látja el használati meleg vízzel. A pozitív tapasztalatok hatására és a kedvező kihasználási lehetőségek miatt döntött úgy az önkormányzat, hogy korszerűsíti a Gyermek- és Diákélelmezési Intézet által üzemeltetett 3500 adagos konyha és a vele szomszédos Eötvös József Általános Iskolához tartozó sportcsarnok használati meleg víz előállítását. Pályáztak a Környezetvédelmi és Vízügyi Minisztérium 2003. évi „Zöld Forrás” programjából, valamint a Gazdasági és Közlekedési Minisztérium által meghirdetett Nemzeti Energiatakarékossági Programból (NEP) történő támogatásra. A pozitív elbírálást követően kezdődhetett meg a kétfordulós közbeszerzési eljárás, amelyet a Kazép-Lángtechnika Kft. és a Kardos Labor Kft. közös pályázata nyert el. Az átadásra 2004. december 17-én került sor.

Technológiai jellemzők

A napenergia-hasznosító rendszer 22 db Apricus gyártmányú vákuumcsöves napkollektorból, egy 1000 és egy 3000 literes szoláris tárolóból, egy 270 literes úgynevezett drain-back (visszaeresztő) tartályból, valamint a hozzá tartozó csővezetékekből, illetve mérő- és ellenőrző berendezésekből áll. A vákuumcsöves kollektorok egyenként 2,4 m²-es abszorber és 4,35 m² teljes felülettel rendelkeznek, folyadékbefogadó-képességük 710 ml. A napkollektorok a Gyermek és Diákélelmezési Intézet födémjére déli tájolással, 50°-os szögben lettek telepítve. A szoláris tárolók, valamint a drain-back tartály a napkollektorok alatt kialakított szigetelt kazánházban kerültek elhelyezésre. Ennek és a visszaeresztős rendszernek köszönhetően fagyástól nem kell tartani, annak ellenére, hogy a kollektorkörben nincsen fagyálló folyadék: egyszerű lágy víz a hőtovábbító folyadék. Mivel nyáron a konyha csak fél terheléssel üzemel, így ekkor kevesebb használati meleg vizet vesznek igénybe, ezért az 50°-os telepítési szögnek köszönhetően a nyár derekán csökken a hőtermelés, a tavaszi és őszi hónapokban viszont növekszik. A maximális kihasználtságot a kapcsolt felhasználás teszi lehetővé. Az előállított használati meleg vizet az iskolaidőszakban délelőtt 3500 főt kiszolgáló Gyermek- és Diákélelmezési Intézet használja fel, majd délután, illetve hétvégén a szomszédos tornacsarnok profitál a jól átgondolt rendszerből.

Gazdasági környezet

A napkollektoros rendszert 30%-ban a Gazdasági és Közlekedési Minisztérium Nemzeti Energiatakarékossági programja, szintén 30%-ban a Környezetvédelmi és Vízügyi minisztérium „Zöld forrás” programja támogatta, a fennmaradó 40%-ot pedig önerőből sikerült megvalósítani. A beruházás összes költsége közel 18 millió forint volt. Ez az összeg a kazánnal fűtött elöregedett tárolók cseréjét is tartalmazta. A tervezéskor végzett számítások szerint a használati meleg víz előállítására fordított összes hőenergia 75%-a – azaz 140 400 MJ/év – váltható ki napenergiával.

Társadalmi hatások

A napkollektorok a Gyermek- és Diákélelmezési Intézet tetőszerkezetén, jól látható helyen kerültek elhelyezésre, a szomszédos tornacsarnok az Eötvös József Általános Iskola tulajdonában áll; így a gyerekek közvetlen tapasztalatokat szerezhetnek a megújuló energiák efféle hasznosításáról. A lakosság körében a környezettudatosabb szemléletmódhoz járult hozzá a beruházás, mivel közvetlenül tapasztalhatják egy megvalósult, jól működő napkollektoros rendszer hatásait. Hivatalos átadás nem volt, azonban a helyi újságban megjelent egy cikk, valamint egy tábla hívja fel a figyelmet a beruházásra. A képviselő testületi ülések nyilvánosak, így bárki értesülhetett a megvalósítás folyamatáról. A város pozitív tapasztalatai hatására további napkollektoros beruházásokat is tervez, jelenleg sajnos az anyagi erőforrások hiányoznak.

Környezeti hatások

Számítások szerint évente 5000 m³-rel kevesebb földgáz kerül felhasználásra, így minden évben 1,2 kg szén-monoxiddal, 6 kg nitrogén-oxiddal és 12,5 tonna szén-dioxiddal kevesebb terheli a környezetet.

Nehézségek, akadályok

A beruházás nem volt engedélyköteles, a kétfordulós közbeszerzési eljárás zökkenőmentesen lezajlott. Nehézségek talán a beépítés során jelentkeztek, mivel a falakat meg kellett bontani, de mindig a megoldás lehetőségeit tartották szem előtt, így a kivitelezés is sikeres volt.

További tervek

Az önkormányzat még további 6 mezővel tervezi bővíteni ezt a rendszert, mivel a kiváló kihasználtság ezt indokolná. Sajnos a kisebb bővítésekre eddig nem találtak pályázati lehetőségeket, és önerőből jelenleg nem tudnák megvalósítani a beruházást. A pozitív tapasztalatok hatására napkollektoros rendszert szeretnének üzembe helyezni azokon a helyeken, ahol nyáron is nagy a használati meleg víz felhasználása (óvoda, bölcsőde, idősek klubja).

További információ

Bartók Zoltán
főmunkatárs
Városi Polgármesteri Hivatal Orosháza
Városfejlesztési és Városgazdálkodási Osztály
5900 Orosháza, Szabadság tér 4–6.
Tel.: +36 (68) 413-022

E-mail