Gyöngyöspuszta

2011. 1. 20.
beruházás helyeMagyarország - Kőkút-Gyöngyöspuszta
beépített teljesítmény (kW/MW)60 kW
beruházási költség (bruttó)Bruttó 9,5 millió Ft
beruházás típusaKözösségi, 100% önkormányzati
megtermelt energiát felhasználók számaKb. 300 fő
kiváltott energiahordozó típusaTartályos PB-gáz
átadás ideje2005. Június
támogató,TULAJDONOS,BERUHÁZÓSomogy Megyei Önkormányzat
kivitelező

Lehoczky és Büki Hűtő- és Klímatechnika Kft. 
Kardos Labor Kft.

A projekt rövid leírása

A beruházás helyszíne Kőkút-Gyöngyöspuszta, a „Magas Cédrus” Szociális Otthon épülete, egy 120 éves kastély, amely régen a Festetics család birtokában állt. Az intézmény üzemeltetői a magas közüzemi díjak miatt 2004-ben a tartályos Pb-gáz részleges kiváltásáról határoztak. A Somogy Megyei Önkormányzat 2004. szeptemberében közbeszerzési pályázatot írt ki a szociális otthon napkollektA Somogy Megyei Önkormányzat saját tőke bevonásával biztosította a beruházás költségeit. Az összeget megelőlegezték a szociális otthon részére, és az intézmény üzemeltetési költségeire szánt keretből kerül évente levonásra. A napkollektorok által kiváltott tartályos Pb-gáz a legdrágább energiaforrás Magyarországon, így rendkívül rövid, 4 - 5 éves megtérülési idő várható. Éves szinten 1,8 millió Ft megtakarításra lehet számolni a beruházás előtti költségekhez képest. Az elkövetkezendő években várhatóan növekedni fog a megtakarítás mértéke a kondenzációs kazánok 2007-es üzembe helyezésének köszönhetően. A Somogy Megyei Önkormányzat saját tőke bevonásával biztosította a beruházás költségeit. Az összeget megelőlegezték a szociális otthon részére, és az intézmény üzemeltetési költségeire szánt keretből kerül évente levonásra. A napkollektorok által kiváltott tartályos Pb-gáz a legdrágább energiaforrás Magyarországon, így rendkívül rövid, 4 - 5 éves megtérülési idő várható. Éves szinten 1,8 millió Ft megtakarításra lehet számolni a beruházás előtti költségekhez képest. Az elkövetkezendő években várhatóan növekedni fog a megtakarítás mértéke a kondenzációs kazánok 2007-es üzembe helyezésének köszönhetően. 

A kiírás napi 8 000 liter 50 ºC hőmérsékletű meleg víz előállításáról szólt. A becslések szerint ekkora az intézményben élő 210 gondozott és az itt üzemelő konyha napi felhasználása. 
A napkollektoros rendszer telepítését a meglévő tárolókapacitás felhasználásával, 35 db AP-30 Apricus vákuumcsöves napkollektorral, valamint a hozzájuk tartozó szivattyúkkal, hőcserélőkkel és egyéb gépészeti elemekkel kellett megvalósítani. Az elkészült rendszer a teljes évi meleg víz előállításához szükséges energia 65%-át állítja elő. Az épület fűtési rendszerének korszerűsítése érdekében 2007-ben a régi kazánokat kondenzációs kazánokra cserélték.

Technológiai jellemzők

A gyöngyöspusztai beruházás a világ legnagyobb Apricus kollektorokból drain-back systemmel (magyarul: visszaeresztő rendszerrel) felépített rendszere, 35 db 
AP-30 vákuumcsöves heat-pipe napkollektort tartalmaz. A visszaeresztő rendszer alkalmazásának előnye, hogy nem igényel fagyálló folyadékot. A kollektorban csak „működés” közben van víz, így szélsőséges hőmérsékleti körülmények mellett is biztonságosan használható.

A rendszer évi 75 000 kWh hőenergiát termel, ami a szociális otthon használati meleg víz ellátására fordítódik. A kollektorrendszerhez két darab, egyenként 2000 literes tárolótartály kapcsolódik. 
A beépített technológia élettartama 30 év, a karbantartási költségek alacsonyak, így a beruházás költsége az üzemeltetés időtartama alatt többszörösen megtérül.

Gazdasági környezet

A Somogy Megyei Önkormányzat saját tőke bevonásával biztosította a beruházás költségeit. Az összeget megelőlegezték a szociális otthon részére, és az intézmény üzemeltetési költségeire szánt keretből kerül évente levonásra. A napkollektorok által kiváltott tartályos Pb-gáz a legdrágább energiaforrás Magyarországon, így rendkívül rövid, 4 - 5 éves megtérülési idő várható. Éves szinten 1,8 millió Ft megtakarításra lehet számolni a beruházás előtti költségekhez képest. Az elkövetkezendő években várhatóan növekedni fog a megtakarítás mértéke a kondenzációs kazánok 2007-es üzembe helyezésének köszönhetően.

Társadalmi hatások

Somogy megyében a beruházás helyszínén alkalmaztak először megújuló energiaforrást intézményi szinten. A kivitelező cég 2005-ben a Magas Cédrus Szociális Otthon épületén telepítette az első nagyméretű, Apricus 30 típusú kollektor-rendszerét. Ez a típus akkor jelent meg Magyarországon, így a beruházás referenciaprojektnek tekinthető, az alkalmazott technológia bemutatóhelyeként szolgál. A szociális otthon épülete látogatható, az érdeklődők megtekinthetik a beépített technológiát.

Környezeti hatások

A napkollektor-rendszer éves szinten 10 400 kg Pb-gázt vált ki. A számítások szerint az előző évekhez képest évi 22 000 tonnával alacsonyabb az intézmény CO2 kibocsátása, így a beruházás nagymértékben hozzájárul az üvegházhatású gázok emissziójának csökkentéséhez.

Nehézségek, akadályok

A napkollektorok telepítését eredetileg 2005 februárjára tervezték, ami az építési engedély kiadása miatt négy hónappal eltolódott. A beruházás megvalósulását az is késleltette, hogy a kollektor-rendszer telepítése előtt szükség volt a tetőszerkezet megerősítéséhez, hogy bírja a 20 kg/m² terhelést.

További tervek

Az intézmény tervei között szerepel a rendkívül magas fűtési költségek mérséklése 
a tartályos Pb-gáz teljes kiváltásával, megújuló energiaforrások alkalmazásával. Az utóbbi években felmérések készültek a geotermikus energiaforrások alkalmazhatóságáról, továbbá felmerült a biomassza felhasználás lehetősége is, faelgázosító kazán üzemeltetésével.

További információ

Lehoczky és Büki Hűtő- és Klímatechnika Kft.
7562 Segesd, Kossuth L. u. 107.
Tel./fax: +3682/598-045, 598-046;

Lehoczky Vilmos ügyv. ig.

Tel.: +3620/9554-011, +3630/227-2633

E-mail

Kardos Labor Kft.
1172 Budapest, Rétifarkas u. 5.
Tel: 06/1-402-0478

E-mail
Web: www.kardoslabor.hu

Magas Cédrus Szociális Otthon
7531 Kőkút-Gyöngyöspuszta
Hollósi Gabriella, igazgató
Tel: +3682/719-412

Web: www.magascedrus.hu