Budapest

2011. 1. 24.
beruházás helyeBudapest, XI.ker. Újbuda Önkormányzata
beépített teljesítmény (kW/MW)20 kW
beruházási költség (bruttó)Bruttó 26,6 millió Ft
beruházás típusaKooperációs
megtermelt energiát felhasználók számaKb. 70 fő
kiváltott energiahordozó típusaVezetékes villamos energia
átadás ideje2007. december / 2008. március
tulajdonos100% Budapest Főváros 11.kerület Újbuda Önkormányzat
beruházóZsombolyai Ingatlanhasznosító Kft.
Az engedélyezési eljárás időtartama4 hónap

kivitelező

Mészáros Udvar-Ház Létesítményüzemeltető és Ingatlangazdálkodó Kft..

A projekt rövid leírása

2007-ben az önkormányzati épületeket érintő ingatlanfejlesztést követően a több mint 12 hónapos fogyasztási adatok birtokában részletes energia-audit készült az épület gazdaságos üzemeltetése, valamint az energiaköltségek csökkentése érdekében. Hazánk jó adottságokkal rendelkezik a napsütéses órák tekintetében (2150 óra/év), és a vizsgált időszakban rendkívül magas elektromosáram-költségek mutatkoztak, így a döntés a napelemes napenergia-hasznosításra esett. A napelemes rendszer által termelt áram az önkormányzati épület áramellátásának átlagosan 15–20%-át fedezi, a klimatizálás által okozott csúcsfogyasztás enyhítését szolgálja. A rendszer telepítése (150 m² napelem) árnyékoló szerkezetként működik, így a felső szinten jelentősen csökkenthető a klimatizálás, ami többlet megtakarítást jelent, és 8–10%-kal javítja a megtérülést. A napelemek 2007 decemberében kezdték meg működésüket, az ünnepélyes átadás 2008 márciusában volt.

Technológiai jellemzők

A japán gyártmányú napelemes rendszer névleges teljesítménye 20 kW, a napelemek felülete 150 m². A polikristályos, hálózatra kapcsolt napelemmodulokat oldható kötésekkel rögzítették a tetőre. A megtermelt energia mennyisége a mért adatok alapján évi 21 417 kWh. A rendszert az Elektromos Művek hálózatához csatlakoztatták. A beépített technológia élettartama várhatóan 45–50 év. A napelemes modulokra 10 év 90%-os, 20 év 85%-os teljesítménygaranciát, az inverterekre 5 év cseregaranciát, a munkálatokra és egyéb elemekre pedig 24 hónapos garanciát biztosít a kivitelező. A rendszer karbantartását a Mészáros Udvar-Ház Létesítményüzemeltető és Ingatlangazdálkodó Kft. végzi.

Gazdasági környezet

A beruházás finanszírozása az Impuls-Leasing Hungária Csoporttal kötött lízingszerződés keretein belül valósult meg. A lízing futamideje és törlesztőrészlete a megtérülési számítások alapján kalkulált megtérülési idővel azonos. A beruházó felismerte, hogy a napelem kiváló lízingtárgy, mivel értéktartó, és az ingatlan értékét növeli. A beruházás megtérülési ideje az előzetes számítások szerint 15–20 évre tehető. Az üzembe helyezés évében, 2008-ban kétmillió forintos megtakarítást sikerült elérni. A hasonló energiaigényű, vezetékes villamos energiát felhasználó másik önkormányzati épülethez képest 50%-kal kisebb összegű áramszámlát és hálózathasználati díjat fizettek.

Társadalmi hatások

Magyarországon az újbudai az első olyan önkormányzat, amely irodaépületében napenergiát hasznosít áramtermelésre. A média folyamatos jelenlétének köszönhetően hatalmas érdeklődés kíséri a beruházást. Heti rendszerességgel érkeznek látogatók más önkormányzatoktól, hogy megtekintsék a napelemes rendszert. 2009 áprilisában a Renexpo kiállítás és konferencia szakmai napján a beruházás helyszínén sajtótájékoztatót rendeztek. A működési adatok, a megtermelt energia és a kiváltott CO2 mennyisége a Mészáros Udvar-Ház internetes portálján keresztül is megtekinthetők.

Környezeti hatások

A beruházás évi 18–20 tonna CO2 kiváltásával járul hozzá az üvegházhatású gázok kibocsátásának csökkentéséhez, amely környezeti hatás a megtérülési adatokhoz (a jelen gazdasági körülményeik között) egyetlen forintot sem tesz hozzá.

Nehézségek, akadályok

A beruházás megvalósulása során a legkomolyabb nehézséget az engedélyeztetési eljárás jelentette, ugyanis az ilyen méretű naperőművek Magyarországon még nem szokványosak.
Az áramszolgáltató a jó hozzáállás ellenére is eljárási nehézségekkel küzdött a liberalizált szolgáltatási rendszer miatt.

További tervek

2009 tavaszán készült el az önkormányzat másik, Zsombolya utca 4. épületének tetőszerkezetén a hasonló, 144 db 5 m²-es, 20 kW névleges teljesítményű, hálózatra kapcsolt napelemes rendszer. A több mint 30 millió forintos beruházás a KMOP 3.3.3-as pályázati kiírás alapján, 47%-os intenzitású támogatással valósult meg. A rendszer átadása április 16-án, a Renexpo kiállítás és konferencia szakmai napjának keretein belül történt. Az önkormányzat további tervei között szerepel a régebbi épület tetejének déli fekvésű oldalán a napelemes rendszer fejlesztése.

További információ

Beruházó:
Molnár Tibor
ZSOMBOLYAI Ingatlanhasznosító Kft.
Tel: +36 (1) 464-7964

Kivitelező:
Mészáros György
Mészáros Udvar-Ház Kft.
Tel: +36 (30) 9640-352

Web:
www.udvar-haz.hu
www.ujbuda.hu