Követendő példák

Az Energia Klub célja bemutatni, hogy nem csak tőlünk nyugatra, hanem Magyarországon is egyre több intézmény és önkormányzat áll át - sikeresen - a megújuló energiaforrások, így a napenergia hasznosítására. Általában kevés információ áll rendelkezésre a már megvalósult beruházások tapasztalatairól, eredményeiről, az alkalmazott technológiákról, a projekt megvalósítása során felmerült nehézségekről. Mi ezeket az információkat gyűjtjük össze és mutatjuk be az érdeklődőknek. Szeretnénk, ha a bemutatott beruházások figyelemreméltó eredményei "követendő példaként" szolgálnának, és további önkormányzatokat, intézményeket győznének meg a megújuló energiaforrások előnyeiről.

A jó példákat az alábbi meghatározott kritérium-rendszer alapján gyűjtük:

  • Legalább egy éve üzembe helyezett beruházás
  • Pozitív energiamérleg, kimutatható energiamegtakarítás
  • Beépített kapacitás < 10 MW
  • Modern technológia>
  • Pozitív társadalmi hatások (helyi lakosság körében elfogadott és támogatott beruházás, helyi lakosok nyernek a berugázással)
  • Figyelemfelkeltő projekt, aktív RP

Jelenleg összesen 9 térségbeli országból 50 beruházás leírása áll azok rendelkezésére,itt olvashatók: http://energy-bestpractice.eu/index_hun.html

Amennyiben tapasztalatait szívesen megosztaná másokkal is, vagy hasznosnak gondolja mások beruházásait részletesebben megismerni, kérjük töltse ki a mellékelt adatlapot és küldje vissza címünkre. Ezzel egyben hozzájárul ahhoz, hogy az Energia Klub a közölt adatokat kiadványaiban és az interneten közzétegye.

Gödöllő

A Szent István Egyetem Fizika és Folyamatirányítási Tanszéke hosszú ideje foglalkozik a fotovillamos rendszerek fejlesztésével, kutatásával. A megépített napelemes rendszer jelenleg a legnagyobb ilyen létesítmény Magyarországon, és elsősorban oktatási és demonstrációs céllal épült. A kapcsolódó kutatási feladatokon túl természetesen villamos energiát is termel, ami a helyszínt adó kollégiumi C épület villamos hálózatába kerül betáplálásra és felhasználásra.

Tordas

A Fővárosi Önkormányzat tulajdonában lévő, Tordas községben található Értelmi Fogyatékosok Otthona 2004-ben használati melegvízellátás céljából beruházott egy napkollektoros rendszerbe. Az ötletet a városban demonstrációs célból kihelyezett napkollektor adta. A napenergiát 64 m˛ kollektorfelülettel hasznosítva évente 155 GJ hőenergiát állítanak elő, ami a 260 férőhelyes intézmény főépületének fürdésre használt melegvízigényét nagymértékben fedezi.A rendszer tulajdonosa a Fővárosi Önkormányzat, kivitelezője a Naplopó Kft. volt.

Gyöngyöspuszta

A beruházás helyszíne Kőkút-Gyöngyöspuszta, a „Magas Cédrus” Szociális Otthon épülete, egy 120 éves kastély, amely régen a Festetics család birtokában állt. Az intézmény üzemeltetői a magas közüzemi díjak miatt 2004-ben a tartályos Pb-gáz részleges kiváltásáról határoztak. A Somogy Megyei Önkormányzat 2004. szeptemberében közbeszerzési pályázatot írt ki a szociális otthon napkollektA Somogy Megyei Önkormányzat saját tőke bevonásával biztosította a beruházás költségeit.

Orosháza

Az ötletet egy – már korábban üzembe helyezett – 136 m² felületű napkollektoros rendszer adta, amely a város szociális otthonát látja el használati meleg vízzel. A pozitív tapasztalatok hatására és a kedvező kihasználási lehetőségek miatt döntött úgy az önkormányzat, hogy korszerűsíti a Gyermek- és Diákélelmezési Intézet által üzemeltetett 3500 adagos konyha és a vele szomszédos Eötvös József Általános Iskolához tartozó sportcsarnok használati meleg víz előállítását. Pályáztak a Környezetvédelmi és Vízügyi Minisztérium 2003. évi „Zöld Forrás” programjából, valamint a Gazdasági és Közlekedési Minisztérium által meghirdetett Nemzeti Energiatakarékossági Programból (NEP) történő támogatásra. A pozitív elbírálást követően kezdődhetett meg a kétfordulós közbeszerzési eljárás, amelyet a Kazép-Lángtechnika Kft. és a Kardos Labor Kft. közös pályázata nyert el. Az átadásra 2004. december 17-én került sor.

Budapest

  2007-ben az önkormányzati épületeket érintő ingatlanfejlesztést követően a több mint 12 hónapos fogyasztási adatok birtokában részletes energia-audit készült az épület gazdaságos üzemeltetése, valamint az energiaköltségek csökkentése érdekében. Hazánk jó adottságokkal rendelkezik a napsütéses órák tekintetében (2150 óra/év), és a vizsgált időszakban rendkívül magas elektromosáram-költségek mutatkoztak, így a döntés a napelemes napenergia-hasznosításra esett. A napelemes rendszer által termelt áram az önkormányzati épület áramellátásának átlagosan 15–20%-át fedezi, a klimatizálás által okozott csúcsfogyasztás enyhítését szolgálja. A rendszer telepítése (150 m² napelem) árnyékoló szerkezetként működik, így a felső szinten jelentősen csökkenthető a klimatizálás, ami többlet megtakarítást jelent, és 8–10%-kal javítja a megtérülést. A napelemek 2007 decemberében kezdték meg működésüket, az ünnepélyes átadás 2008 márciusában volt.