Megújuló Energia Bajnokok Ligája - Hírlevél 4. szám - 2010. Szeptember

Hírlevél 4. szám - 2010. szeptember
  

Európai tanulmányút a francia Brittany régióban

A francia CLER szervezett egy európai tanulmányutat “Új területeken az energia felé” címmel önkormányzati döntéshozók és műszaki munkatársak számára a franciaországi Brittany régió központjába 2010 okt. 11.- és 13-a között. A küldöttség 11 bolgár önkormányzati munkatársból és az őket kísérő 34 francia partnerekből állt.

 

Jean-Luc Daubaire, Rennes alpolgármestere, aki a helyi önkormányzatokat tömörítő Rennes Metropole szervezet energetikai tanácsadója bemutatta, hogy a szervezet tagjai vállalták, hogy 2020-ig a települések a CO2 kibocsátásukat legalább 20%-al csökkentik. A kezdeményezést a Covenant of Mayors szervezet hozta létre, és ösztönzi tagjait, hogy csatlakozzanak a vállaláshoz. Az önkéntes vállaláshoz a Rennes Metropole szervezet 37 tagja közül 34 település, és a Val d’Ille környéki önkormányzati szervezet 10 tagja is csatlakozott Daniel Cueff Langouët település polgármesterének ösztönzésére. Jelenleg a francia Covenant of Majors szervezet kiemelkedő támogatói a két önkormányzati szervezet települései, és ez a legdinamikusabban fejlődő terület Franciaországban.

 

Ezek a vállalások azonban nem csak papíron léteznek. A Rennes Metropole tagönkormányzatai konkrét cselekvési tervet dolgoztak ki.

 
Tovább


MONTDIDIER (FR): Mintaprogram egy energiahatékony településért

Montdidier(6500 lakosú település, Somme régióban, Franciaország) az önkormányzati tulajdonú energiaszolgáltatóval együttműködve elindított egy helyi energiahatékonysági programot. Tíz évvel ezelőtt az önkormányzati tulajdonú energiaszolgáltató vállalat ( akkor 3000 ügyféllel) aggódott a jövőbeni piaci lehetőségei miatt, főként az európai liberalizált árampiacra történő kilépésük kapcsán, és nemsokkal később kitörési pontként a város elindított egy helyi energiahatékonysági programot “Mintaprogram az energiahatékony településért” címmel. A program fő célkitűzése, hogy 2015-re energiafogyasztásuk több, mint felét helyben termelt megújuló energiával lássák el, és a kibocsátott üvehgházhatású gázokat negyedére csökkentsék 2050-re. A programban a közműszolgáltató vállalat, Montdidier városa, a Picardie régió és az ADEME (francia nemzeti energiahatékonysági ügynökség) vesz részt.

Tovább


PILZEN (Csehország): Újra trónkövetelő a napos versenyben

Pilzen városának hírnevét már nem csak a pilzeni sör, hanem a napenergia rendszerek számának emelkedése is öregbíti.A város Nyugat-Bohemia régió központja,165 000 lakosával Csehország 4. legnagyobb városa, és a 6 éve meghirdetésre kerülő cseh napenergia bajnokság büszke bajnoka.

A város fenntartható fejlődési programja egy jól átgondolt koncepción alapszik. Ez a koncepció az első ilyen jellegű program volt a hasonló közigazgatási irányítású városok között. A bajnoksághoz szükséges pontok nagyrészt nem a lakosság által megadott, a városban található napkollektor- és napelem rendszerekről szóló adatszolgáltatásból származtak. A legtöbb összegyűjtött adat František Kůrka-tól, a város energetikusától származott. A cseh napenergia bajnokságban egyedülálló módon , mert a legtöbb önkormányzat nem vállalta ezt a feladatot. Pilsen arra is kitűnő példa, hogy mind a napenergia, mind egyéb megújuló energia hasznosítását hogyan lehet “alulról”, a városi költségvetésből ösztönözni.

Tovább


OROSHÁZA - Európai ezüstérmes

Ki gondolná, hogy Békés megyében van egy kisváros, amely mindent megtesz közintézményei gazdaságos üzemeltetéséért? Orosháza egy 31ezer lakosú város a Dél-Alföldi Régióban.

Az önkormányzat vezetői energiaköltségeik radikális csökkentését és középületeteik korszerűsítését tűzték ki célul. Energetikust alkalmaztak, és felmérték a közintézmények állapotát. Így eddig a város intézményei közül két általános iskola, a Gimnázium és Szakközépiskola, a Szociális Otthon és Diákkonyha fűtéskorszerűsítése, szigetelése és nyílászáró-cseréje valósult meg, valamint az épületek tetejére összesen 295m2 napkollektor felület került.

Így a város a 2009-10-es Napkorona Bajnokság egyik különdíját nyerte el, amellyel az önkormányzat példamutató hozzáállását jutalmaztuk. A település a Megújuló Energiák Európai Bajnokságában ezüstérmet nyert a közepes méretű települések kategóriában. "Számunkra ez a díj nagy megtiszteltetés, a munkánk gyümölcse." mondta Németh Béla, Orosháza polgármestere.


 

 

Tovább


CHEPELARE (BG): Olajról biomassza fűtésre váltanak Bulgáriában

Biomassza kazánt helyeztek üzembe az Elhitsa Óvodában (Chepelare, Bulgária) fűtés és melegvíz szolgáltatására

 

Chepelare egy 9000 lakosú kis település 1100méter tengerszint feletti magasságban a hegyekben, Szófiától 245km távolságra délkeletre található Az utóbbi néhány évben Bulgária egyik legkedveltebb síhelye lett. Évente 120-170 nap 1-1,5 méteres hó található itt. A tél hosszú, de enyhe: az átlagos hőmérséklet -5 °C körüli. A nyár hűvös és nyugodt, 19 fokos átlaghőmérséklettel.Chepelare legfejlettebb ágazatai a turizmus, azerdészet és faipar. A város szélén egy 6km hosszú „Mechi Chal” nevű sípálya, valamint egy óránként 800főt szállító sílift található.A várost közel 30000ha erdő veszi körül, amelynek egy része az önkormányzat tulajdonában van. A Regionális Erdészet Chepelari Igazgatóságának feladata a helyi fakitermelés, és egy fapelletáló üzem is működik helyben, az erdészeti és bútoripari hulladékot használják fel.

Tovább


Feliratkozás a hírlevélre:
[SUBSCRIPTIONS]
Note:
"Change your subscription" = "Feliratkozás a hírlevélre"
"Unsubscribe" = "Leirtakozás a hírlevélről"

 

1

A Megújuló Energia Bajnokok Liga (angolul: RES Champions League) az európai városok és települések versenye a megújuló energiafelhasználásban. A nemzetközi kezdeményezés hazai versenye a Napkorona Bajnokság.