Megújuló Energia Bajnokok Ligája - Hírlevél 3. szám - 2010. Március

Hírlevél 3. szám - 2010. Március
  

Készen állsz a fináléra?

A Megújuló Energiaforrások (RES) Bajnokok Ligájának versenyszezonja a végéhez közeledik. A nagyszabású Európai Finálé 2010. május 19-én Dunkerqueben (Franciaországban) kerül megrendezésre, a VI. Európai Fenntartható Városok Konferencia keretében. Mindössze három nappal a labdarúgó Bajnokok Ligája döntője előtt!

Az önkormányzatoknak március 31-ig kell regisztrálniuk a nemzeti programokba, így természetesen részt kell venniük a RES Bajnoki Liga záró rendezvényén, hogy esélyesek legyenek a 2010-es Európai Bajnok címre.

Tovább


A Nap felé fordultak a magyar települések

Egy éve indult el a Megújuló Erőforrások Európai Ligájának magyar változata, a Napkorona Bajnokság. A legkisebb falvaktól a legnagyobb városokig, eddig 82 magyar település gondolta úgy, hogy érdemes beszállnia a hazánk kedvező napos adottságait és a napenergia felhasználását népszerűsítő versenybe.

Tovább


DZIERZGON (PL): Szolár tetők az önkormányzatnak és a lakosoknak

Dzierzgon városa a lengyel Pomorskie vajdaságban, Sztum körzetben található. Mióta az „önkormányzati működés” lehetővé teszi, különböző, a környezet védelmére irányuló tevékenységeket végeznek. Egy ideje már Dzierzgonban aktívan használják a megújuló energiákat és a város a Lengyel Szolár Liga egyik vezető helyén áll. A körzetbe tartozó egyik falu, Stanowko is jól szerepel a szövetségben – jelenleg a második helyen áll a Szolár rangsorban.

Tovább


CC DU MENE (FR): Energiával feltöltve!

A Dunkerqueben megtartott francia Megújuló Erőforrások Bajnokok Ligájának díjkiosztóján, a zsűri különdíját Mené térségfejlesztési közösség (a 6.309 lakosú Côtes-d’Armorból, Brittany régióban) kapta példaértékű energia-politikájáért.

A közösség célkitűzése, hogy 2012-re „zéró nettó energia-felhasználású” területté váljon (fűtés és elektromos áram tekintetében), amely képes előállítani az ott felhasznált energiát. Ezt egyrészről az energiafelhasználás csökkentésével, másrészről a szükséges energiamennyiség helyi illetve megújuló energiaforrásokból való fedezésével kívánja elérni, éppen mint egy „zéró energia ház” esetében.

Tovább


IHTIMAN (BG): Az önkormányzat, mely begyűjtötte az összes díjat

Ihtiman egy Nyugat-Bulgáriában található kisváros, a Sredna Gora hegyvonulat lábainál fekszik, öreg erdőségekkel körülvéve. Ihitman város polgármestere, Margarita Petkova asszony ambíciózus célként jelölte meg, városa átalakítását, hogy példaértékű legyen nem csak Bulgáriában, de külföldön is.

A bolgár Megújuló Energiák Bajnokok Ligája 2009 februárjában alakult meg. Az első szezont követően a bolgár bajnokok hivatalos ünnepség keretében vehették át díjaikat. Ihtiman önkormányzata begyűjtötte a díjakat. Petkova asszony aranyérmet kapott a Szolár Ligában és bronzérmet a Biomassza Ligában.

Tovább


Feliratkozás a hírlevélre:

Change your subscription
Unsubscribe


Powered by Joobi

Note:
"Change your subscription" = "Feliratkozás a hírlevélre"
"Unsubscribe" = "Leirtakozás a hírlevélről"
1

A Megújuló Energia Bajnokok Liga (angolul: RES Champions League) az európai városok és települések versenye a megújuló energiafelhasználásban. A nemzetközi kezdeményezés hazai versenye a Napkorona Bajnokság.