Megújuló Energia Bajnokok Ligája - Hírlevél 2. szám-2009. november

Hírlevél 2. szám-2009. november
 
  

Közép-Európa – megújuló erőben

A Megújuló Erőforrások (RES) Bajnoki Ligának cseh favoritjainál tett tanulmányi látogatás lenyűgözte a három országból érkező RES szurkolókat!

A 40 résztvevő két nap alatt 8 önkormányzatnál összesen 25 napenergiát hasznosító berendezést nézett meg. Ráadásként egy alacsony energiafogyasztású és egy passzív házat, továbbá hőszivattyúkat is láthattak. A látogatók egyharmada Lengyelországból érkezett, néhányan pedig a szomszédos Szlovákiából. Ez a rövid mérlege annak a tanulmányi útnak, amelyet az Ökológiai Alternatívák Ligája (ÖAL) szervezett október elején a Cseh Köztársaság dél-keleti részében. Az ÖAL a csehországi felelőse annak az európai projektnek, amely a „Megújuló Energiaforrások Bajnoki Ligája” (RES CHL) nevet viseli. Ezen kívül koordinátora a cseh Szolár és a Biomassza ligának is. A kirándulással ösztönözni kívánták azokat az önkormányzati képviselőket, akik segíthetik a napenergia és a biomasszából nyerhető energia hasznosításának minél gyorsabb elterjedését, továbbá ösztönözhetik saját önkormányzatuk részvételét a nemzeti és az európai megújulós bajnokságban.

Tovább


Legyen a RES Bajnoki Liga „szurkolója”!

Szeretne egy nemzetközi játék részese, „szurkolója” lenni? Most bárki támogathatja a megújuló erőforrások európai versengését!

A Megújuló Energiaforrások (RES) Bajnoki Ligának, így a magyar fordulójának, a Napkorona Bajnokságnak is, az önkormányzatok az igazi főszereplői. Ezért is díjmentes a verseny, hogy mindazon városok és falvak önkormányzatainak, akik szeretnének részt venni rajta, a lehető legkevesebb akadály álljon az útjukba. A nemzeti bajnokságok után a nemzetközi RES Bajnoki Liga 2009 áprilisában egy emlékezetes brüsszeli nyitó rendezvényen vette kezdetét. Az első nagyszabású európai díjkiosztó gála 2010 júniusában kerül megrendezésre.

Tovább


Követendő példák, avagy új lehetőség a megújulóknak

Újabb fejezetéhez érkezett az Energia Klub (a Solar Bundesliga magyarországi szervezőjének) úttörő vállalkozása, a megújuló erőforrások követendő példáinak gyűjtése. Megjelent a második Best Practice kiadvány, amely a frissített webes adatbázis legjavából nyújt ízelítőt.

Követendő példák. Kétszeresen is beszédes a cím. Egyrészt, mert a kiadványból és a hozzá kapcsolódó internetes adatbázisból egyértelműen kiderül, hogy a bemutatott jó példákat többszörösen is megéri követni. Másrészt azzal, ha egy önkormányzat energiafogyasztást csökkentő, vagy megújulós beruházásba kezd, maga is követendő példává válik a településen élők vagy más hazai és nemzetközi önkormányzatok előtt.

Tovább


PODDEBICE (PL): A nap városa

Poddębice (Łódź Voivodeship) önkormányzata Lengyelország egyik legnagyobb napenergiás rendszerével büszkélkedhet, így nem véletlen, hogy vezeti a lengyel Szolár Ligát. E pozícióhoz illően Poddębice nem ül a babérjain, hanem új megoldásokat keres a helyi megújuló energia források még jobb kihasználására.

Tovább


NAGYPALI (HU): Kicsi, de erős

A Napkorona Bajnokság egyik esélyese, Nagypáli idilli természeti környezetben található az erdőkkel, mezőkkel tarkított dimbes-dombos zalai tájon. Lakóinak száma 420 fő. A község napjainkban dinamikusan fejlődő, a lakosság összetételét tekintve fiatalodó képet mutat.

Az elindított gazdaságfejlesztési program részeként, mely a megújuló energiaforrások hasznosítására helyezte a hangsúlyt, megépült a régió megújuló energia központja és elkészültek a tervei egy számos kiváló szolgáltatást nyújtó turisztikai központnak, mely a település és a régió turisztikai és kulturális életét színesítené. Az elképzelések nem csak álmok: a község minden épülethez már hatályos építési engedéllyel rendelkezik.

Tovább


BANSKO (BG): 10MW-os biomassza hőerőmű

A RES liga első bolgár tagja Bansko, a Pirin-hegységben fekvő 9212 lakosú üdülőhely, Bulgária dél-keleti részében. Bansko lenyűgöző összhangja a történelemnek, hagyományoknak és a kultúrának. Közigazgatási területe 50 000 ha., melynek kb. 33%-a, (15 000 ha) a Pirin Nemzeti Park részét képezi. Egy UNESCO határozat szerint, a Pirin Nemzeti Park a Világ Természeti Örökség védettsége alá tartozik. A nyár rövid és friss, a tél havas, enyhe és hosszantartó. A fűtési szezon legalább kilenc hónapig eltart.

Tovább


Feliratkozás a hírlevélre:


Change your subscription
Unsubscribe


Powered by Joobi

Note:
"Change your subscription" = "Feliratkozás a hírlevélre"
"Unsubscribe" = "Leirtakozás a hírlevélről"
1

A Megújuló Energia Bajnokok Liga (angolul: RES Champions League) az európai városok és települések versenye a megújuló energiafelhasználásban. A nemzetközi kezdeményezés hazai versenye a Napkorona Bajnokság.