Megújuló Energia Bajnokok Ligája - Hírlevél 1. szám 2009. június 

Hírlevél 1. szám-2009. június

  

Zászlót bontott a Megújuló Energia Bajnokok versenye

2009. április 23-án Brüsszelben az Energia Város Szövetsége (Energie-Cités) és a Klímaszövetség (Climate Alliance) közös éves találkozójának díszvacsoráján hivatalosan is zászlót bontott a Megújuló Energia Bajnokok Ligája, az európai városok és falvak versenye a megújuló energia felhasználásában. A vacsorának a Belga Királyi Szépművészeti Múzeum adott helyet, házigazdája Brüsszel régió energiaügyi és környezetvédelmi minisztere volt.

A rendezvényen több mint 300 polgármester, választott képviselők, a technikai személyzet és más, a településeken érintett résztvevők voltak jelen.

Tovább


Még több nap, hogy nyerni tudjanak a Nappal!

A meghosszabbított nevezési határidőnek köszönhetően nyár végéig (szeptember 31-ig) jelezhetik az önkormányzatok, hogy részt kívánnak venni a Napkorona Bajnokságon, a megújuló erőforrások hasznosításának hazai versengésében. Eddig 5 önkormányzat gondolta úgy, hogy a magán felhasználóknál, vagy éppen intézményei tetején olyan felületű napkollektorral, illetve olyan teljesítményű napelemmel rendelkeznek, ami érdemes arra, hogy részt vegyenek a versenyben. A nevezés egyszerű - a tét: a Napkorona Díj elnyerése! A nevezés, illetve a verseny részleteiről honlapunkon olvashat.

Tovább


10 000 négyzetméter napkollektor kerül felszerelésre Crailsheim-ben

Neckarsulm zsinórban hatszor nyerte meg a német Solarbundesliga-ban a legjobb közepes méretű város díját. 2008 nyara óta azonban a Baden-Württemberg-i Crailsheim az első. A sikert a város lényegében a helyi energiaszolgáltatónak, a „Stadtwerke Crailsheim”-nek köszönheti. Rengeteg magánszemélyen és egy elkötelezett üzembe helyező cégen túl Josef Wagner, az energiaszolgáltató általános ügyvezetője volt az, aki sok pontot szerzett a városnak. Nagyrészt az ő kezdeményezésének köszönhető, hogy az egyik legnagyobb németországi napkollektoros erőmű Crailsheim-ben épül fel. A 10000 négyzetméteres napkollektoros erőmű 470 otthon, egy iskola és egy sportcsarnok melegvíz igényének és fűtésének körülbelül felét fogja ellátni.

Tovább


TEYSSIERES (Franciaország): dominó-hatás a faluban, egy eltökélt lakosnak köszönhetően!

François Davin szobrász a Rhône-Alpes régióban lévő faluban, Teyssièresben él és számos munkát – szobrot – készít, melyekkel a helyieket megjelenítő legendákat formáz meg. Minden legenda így kezdődik: „azon a napon, amikor az égbolt elfáradt, Teyssières földjére jött pihenni”. Egy másik lakos, Yvon Tilloy, vízvezeték-szerelő és fűtési szakember, szintén elég eredeti módon gazdagította a várost.

Tovább


HABŘÍ: A farm még a települést is fűti

Egy csöppnyi cseh település összefésülte a hagyományokat és a modern elképzeléseket, és a klíma védelmével együtt pénzt is spórol a helyi energiaforrások használatával.

A tavalyi volt az első év, amikor a csehországi „forró kedvencek” részt vettek az energiatakarékos projektek nemzetközi versenyében, az Energy Globe Award-ban. A mai napig 111 ország nevezte be reprezentatív projektjeit ebbe a versengésbe. A cseh kör első versenyében a cseh-morva felföld Habří települése nyerte a „Tűz” kategóriát (megújulók használata a hőtermelésben) a faaprítékkal táplált fűtési és használati melegvíz projektjével, mellyel egy farmgazdaságot szolgáltak ki. A projekt további érdeklődést is kiváltott, mivel a fűtési kapacitásban és a helyi hulladékfa-utánpótlásban is volt még tartalék. Így mára számos családi házba és lakásba is jut a hőszolgáltatásból.

Tovább


Feliratkozás a hírlevélre:

Change your subscription
Unsubscribe


Powered by Joobi

 
1

A Megújuló Energia Bajnokok Liga (angolul: RES Champions League) az európai városok és települések versenye a megújuló energiafelhasználásban. A nemzetközi kezdeményezés hazai versenye a Napkorona Bajnokság.