Korábbi hírlevelek

Megújuló Energia Bajnokok Ligája - Hírlevél 4. szám - 2010. Szeptember

Hírlevél 4. szám - 2010. szeptember
  

Európai tanulmányút a francia Brittany régióban

A francia CLER szervezett egy európai tanulmányutat “Új területeken az energia felé” címmel önkormányzati döntéshozók és műszaki munkatársak számára a franciaországi Brittany régió központjába 2010 okt. 11.- és 13-a között. A küldöttség 11 bolgár önkormányzati munkatársból és az őket kísérő 34 francia partnerekből állt.

 

Jean-Luc Daubaire, Rennes alpolgármestere, aki a helyi önkormányzatokat tömörítő Rennes Metropole szervezet energetikai tanácsadója bemutatta, hogy a szervezet tagjai vállalták, hogy 2020-ig a települések a CO2 kibocsátásukat legalább 20%-al csökkentik. A kezdeményezést a Covenant of Mayors szervezet hozta létre, és ösztönzi tagjait, hogy csatlakozzanak a vállaláshoz. Az önkéntes vállaláshoz a Rennes Metropole szervezet 37 tagja közül 34 település, és a Val d’Ille környéki önkormányzati szervezet 10 tagja is csatlakozott Daniel Cueff Langouët település polgármesterének ösztönzésére. Jelenleg a francia Covenant of Majors szervezet kiemelkedő támogatói a két önkormányzati szervezet települései, és ez a legdinamikusabban fejlődő terület Franciaországban.

 

Ezek a vállalások azonban nem csak papíron léteznek. A Rennes Metropole tagönkormányzatai konkrét cselekvési tervet dolgoztak ki.

 
Tovább


MONTDIDIER (FR): Mintaprogram egy energiahatékony településért

Montdidier(6500 lakosú település, Somme régióban, Franciaország) az önkormányzati tulajdonú energiaszolgáltatóval együttműködve elindított egy helyi energiahatékonysági programot. Tíz évvel ezelőtt az önkormányzati tulajdonú energiaszolgáltató vállalat ( akkor 3000 ügyféllel) aggódott a jövőbeni piaci lehetőségei miatt, főként az európai liberalizált árampiacra történő kilépésük kapcsán, és nemsokkal később kitörési pontként a város elindított egy helyi energiahatékonysági programot “Mintaprogram az energiahatékony településért” címmel. A program fő célkitűzése, hogy 2015-re energiafogyasztásuk több, mint felét helyben termelt megújuló energiával lássák el, és a kibocsátott üvehgházhatású gázokat negyedére csökkentsék 2050-re. A programban a közműszolgáltató vállalat, Montdidier városa, a Picardie régió és az ADEME (francia nemzeti energiahatékonysági ügynökség) vesz részt.

Tovább


PILZEN (Csehország): Újra trónkövetelő a napos versenyben

Pilzen városának hírnevét már nem csak a pilzeni sör, hanem a napenergia rendszerek számának emelkedése is öregbíti.A város Nyugat-Bohemia régió központja,165 000 lakosával Csehország 4. legnagyobb városa, és a 6 éve meghirdetésre kerülő cseh napenergia bajnokság büszke bajnoka.

A város fenntartható fejlődési programja egy jól átgondolt koncepción alapszik. Ez a koncepció az első ilyen jellegű program volt a hasonló közigazgatási irányítású városok között. A bajnoksághoz szükséges pontok nagyrészt nem a lakosság által megadott, a városban található napkollektor- és napelem rendszerekről szóló adatszolgáltatásból származtak. A legtöbb összegyűjtött adat František Kůrka-tól, a város energetikusától származott. A cseh napenergia bajnokságban egyedülálló módon , mert a legtöbb önkormányzat nem vállalta ezt a feladatot. Pilsen arra is kitűnő példa, hogy mind a napenergia, mind egyéb megújuló energia hasznosítását hogyan lehet “alulról”, a városi költségvetésből ösztönözni.

Tovább


OROSHÁZA - Európai ezüstérmes

Ki gondolná, hogy Békés megyében van egy kisváros, amely mindent megtesz közintézményei gazdaságos üzemeltetéséért? Orosháza egy 31ezer lakosú város a Dél-Alföldi Régióban.

Az önkormányzat vezetői energiaköltségeik radikális csökkentését és középületeteik korszerűsítését tűzték ki célul. Energetikust alkalmaztak, és felmérték a közintézmények állapotát. Így eddig a város intézményei közül két általános iskola, a Gimnázium és Szakközépiskola, a Szociális Otthon és Diákkonyha fűtéskorszerűsítése, szigetelése és nyílászáró-cseréje valósult meg, valamint az épületek tetejére összesen 295m2 napkollektor felület került.

Így a város a 2009-10-es Napkorona Bajnokság egyik különdíját nyerte el, amellyel az önkormányzat példamutató hozzáállását jutalmaztuk. A település a Megújuló Energiák Európai Bajnokságában ezüstérmet nyert a közepes méretű települések kategóriában. "Számunkra ez a díj nagy megtiszteltetés, a munkánk gyümölcse." mondta Németh Béla, Orosháza polgármestere.


 

 

Tovább


CHEPELARE (BG): Olajról biomassza fűtésre váltanak Bulgáriában

Biomassza kazánt helyeztek üzembe az Elhitsa Óvodában (Chepelare, Bulgária) fűtés és melegvíz szolgáltatására

 

Chepelare egy 9000 lakosú kis település 1100méter tengerszint feletti magasságban a hegyekben, Szófiától 245km távolságra délkeletre található Az utóbbi néhány évben Bulgária egyik legkedveltebb síhelye lett. Évente 120-170 nap 1-1,5 méteres hó található itt. A tél hosszú, de enyhe: az átlagos hőmérséklet -5 °C körüli. A nyár hűvös és nyugodt, 19 fokos átlaghőmérséklettel.Chepelare legfejlettebb ágazatai a turizmus, azerdészet és faipar. A város szélén egy 6km hosszú „Mechi Chal” nevű sípálya, valamint egy óránként 800főt szállító sílift található.A várost közel 30000ha erdő veszi körül, amelynek egy része az önkormányzat tulajdonában van. A Regionális Erdészet Chepelari Igazgatóságának feladata a helyi fakitermelés, és egy fapelletáló üzem is működik helyben, az erdészeti és bútoripari hulladékot használják fel.

Tovább


Feliratkozás a hírlevélre:
[SUBSCRIPTIONS]
Note:
"Change your subscription" = "Feliratkozás a hírlevélre"
"Unsubscribe" = "Leirtakozás a hírlevélről"

 

1

A Megújuló Energia Bajnokok Liga (angolul: RES Champions League) az európai városok és települések versenye a megújuló energiafelhasználásban. A nemzetközi kezdeményezés hazai versenye a Napkorona Bajnokság.

Megújuló Energia Bajnokok Ligája - Hírlevél 3. szám - 2010. Március

Hírlevél 3. szám - 2010. Március
  

Készen állsz a fináléra?

A Megújuló Energiaforrások (RES) Bajnokok Ligájának versenyszezonja a végéhez közeledik. A nagyszabású Európai Finálé 2010. május 19-én Dunkerqueben (Franciaországban) kerül megrendezésre, a VI. Európai Fenntartható Városok Konferencia keretében. Mindössze három nappal a labdarúgó Bajnokok Ligája döntője előtt!

Az önkormányzatoknak március 31-ig kell regisztrálniuk a nemzeti programokba, így természetesen részt kell venniük a RES Bajnoki Liga záró rendezvényén, hogy esélyesek legyenek a 2010-es Európai Bajnok címre.

Tovább


A Nap felé fordultak a magyar települések

Egy éve indult el a Megújuló Erőforrások Európai Ligájának magyar változata, a Napkorona Bajnokság. A legkisebb falvaktól a legnagyobb városokig, eddig 82 magyar település gondolta úgy, hogy érdemes beszállnia a hazánk kedvező napos adottságait és a napenergia felhasználását népszerűsítő versenybe.

Tovább


DZIERZGON (PL): Szolár tetők az önkormányzatnak és a lakosoknak

Dzierzgon városa a lengyel Pomorskie vajdaságban, Sztum körzetben található. Mióta az „önkormányzati működés” lehetővé teszi, különböző, a környezet védelmére irányuló tevékenységeket végeznek. Egy ideje már Dzierzgonban aktívan használják a megújuló energiákat és a város a Lengyel Szolár Liga egyik vezető helyén áll. A körzetbe tartozó egyik falu, Stanowko is jól szerepel a szövetségben – jelenleg a második helyen áll a Szolár rangsorban.

Tovább


CC DU MENE (FR): Energiával feltöltve!

A Dunkerqueben megtartott francia Megújuló Erőforrások Bajnokok Ligájának díjkiosztóján, a zsűri különdíját Mené térségfejlesztési közösség (a 6.309 lakosú Côtes-d’Armorból, Brittany régióban) kapta példaértékű energia-politikájáért.

A közösség célkitűzése, hogy 2012-re „zéró nettó energia-felhasználású” területté váljon (fűtés és elektromos áram tekintetében), amely képes előállítani az ott felhasznált energiát. Ezt egyrészről az energiafelhasználás csökkentésével, másrészről a szükséges energiamennyiség helyi illetve megújuló energiaforrásokból való fedezésével kívánja elérni, éppen mint egy „zéró energia ház” esetében.

Tovább


IHTIMAN (BG): Az önkormányzat, mely begyűjtötte az összes díjat

Ihtiman egy Nyugat-Bulgáriában található kisváros, a Sredna Gora hegyvonulat lábainál fekszik, öreg erdőségekkel körülvéve. Ihitman város polgármestere, Margarita Petkova asszony ambíciózus célként jelölte meg, városa átalakítását, hogy példaértékű legyen nem csak Bulgáriában, de külföldön is.

A bolgár Megújuló Energiák Bajnokok Ligája 2009 februárjában alakult meg. Az első szezont követően a bolgár bajnokok hivatalos ünnepség keretében vehették át díjaikat. Ihtiman önkormányzata begyűjtötte a díjakat. Petkova asszony aranyérmet kapott a Szolár Ligában és bronzérmet a Biomassza Ligában.

Tovább


Feliratkozás a hírlevélre:

Change your subscription
Unsubscribe


Powered by Joobi

Note:
"Change your subscription" = "Feliratkozás a hírlevélre"
"Unsubscribe" = "Leirtakozás a hírlevélről"
1

A Megújuló Energia Bajnokok Liga (angolul: RES Champions League) az európai városok és települések versenye a megújuló energiafelhasználásban. A nemzetközi kezdeményezés hazai versenye a Napkorona Bajnokság.

Megújuló Energia Bajnokok Ligája - Hírlevél 2. szám-2009. november

Hírlevél 2. szám-2009. november
 
  

Közép-Európa – megújuló erőben

A Megújuló Erőforrások (RES) Bajnoki Ligának cseh favoritjainál tett tanulmányi látogatás lenyűgözte a három országból érkező RES szurkolókat!

A 40 résztvevő két nap alatt 8 önkormányzatnál összesen 25 napenergiát hasznosító berendezést nézett meg. Ráadásként egy alacsony energiafogyasztású és egy passzív házat, továbbá hőszivattyúkat is láthattak. A látogatók egyharmada Lengyelországból érkezett, néhányan pedig a szomszédos Szlovákiából. Ez a rövid mérlege annak a tanulmányi útnak, amelyet az Ökológiai Alternatívák Ligája (ÖAL) szervezett október elején a Cseh Köztársaság dél-keleti részében. Az ÖAL a csehországi felelőse annak az európai projektnek, amely a „Megújuló Energiaforrások Bajnoki Ligája” (RES CHL) nevet viseli. Ezen kívül koordinátora a cseh Szolár és a Biomassza ligának is. A kirándulással ösztönözni kívánták azokat az önkormányzati képviselőket, akik segíthetik a napenergia és a biomasszából nyerhető energia hasznosításának minél gyorsabb elterjedését, továbbá ösztönözhetik saját önkormányzatuk részvételét a nemzeti és az európai megújulós bajnokságban.

Tovább


Legyen a RES Bajnoki Liga „szurkolója”!

Szeretne egy nemzetközi játék részese, „szurkolója” lenni? Most bárki támogathatja a megújuló erőforrások európai versengését!

A Megújuló Energiaforrások (RES) Bajnoki Ligának, így a magyar fordulójának, a Napkorona Bajnokságnak is, az önkormányzatok az igazi főszereplői. Ezért is díjmentes a verseny, hogy mindazon városok és falvak önkormányzatainak, akik szeretnének részt venni rajta, a lehető legkevesebb akadály álljon az útjukba. A nemzeti bajnokságok után a nemzetközi RES Bajnoki Liga 2009 áprilisában egy emlékezetes brüsszeli nyitó rendezvényen vette kezdetét. Az első nagyszabású európai díjkiosztó gála 2010 júniusában kerül megrendezésre.

Tovább


Követendő példák, avagy új lehetőség a megújulóknak

Újabb fejezetéhez érkezett az Energia Klub (a Solar Bundesliga magyarországi szervezőjének) úttörő vállalkozása, a megújuló erőforrások követendő példáinak gyűjtése. Megjelent a második Best Practice kiadvány, amely a frissített webes adatbázis legjavából nyújt ízelítőt.

Követendő példák. Kétszeresen is beszédes a cím. Egyrészt, mert a kiadványból és a hozzá kapcsolódó internetes adatbázisból egyértelműen kiderül, hogy a bemutatott jó példákat többszörösen is megéri követni. Másrészt azzal, ha egy önkormányzat energiafogyasztást csökkentő, vagy megújulós beruházásba kezd, maga is követendő példává válik a településen élők vagy más hazai és nemzetközi önkormányzatok előtt.

Tovább


PODDEBICE (PL): A nap városa

Poddębice (Łódź Voivodeship) önkormányzata Lengyelország egyik legnagyobb napenergiás rendszerével büszkélkedhet, így nem véletlen, hogy vezeti a lengyel Szolár Ligát. E pozícióhoz illően Poddębice nem ül a babérjain, hanem új megoldásokat keres a helyi megújuló energia források még jobb kihasználására.

Tovább


NAGYPALI (HU): Kicsi, de erős

A Napkorona Bajnokság egyik esélyese, Nagypáli idilli természeti környezetben található az erdőkkel, mezőkkel tarkított dimbes-dombos zalai tájon. Lakóinak száma 420 fő. A község napjainkban dinamikusan fejlődő, a lakosság összetételét tekintve fiatalodó képet mutat.

Az elindított gazdaságfejlesztési program részeként, mely a megújuló energiaforrások hasznosítására helyezte a hangsúlyt, megépült a régió megújuló energia központja és elkészültek a tervei egy számos kiváló szolgáltatást nyújtó turisztikai központnak, mely a település és a régió turisztikai és kulturális életét színesítené. Az elképzelések nem csak álmok: a község minden épülethez már hatályos építési engedéllyel rendelkezik.

Tovább


BANSKO (BG): 10MW-os biomassza hőerőmű

A RES liga első bolgár tagja Bansko, a Pirin-hegységben fekvő 9212 lakosú üdülőhely, Bulgária dél-keleti részében. Bansko lenyűgöző összhangja a történelemnek, hagyományoknak és a kultúrának. Közigazgatási területe 50 000 ha., melynek kb. 33%-a, (15 000 ha) a Pirin Nemzeti Park részét képezi. Egy UNESCO határozat szerint, a Pirin Nemzeti Park a Világ Természeti Örökség védettsége alá tartozik. A nyár rövid és friss, a tél havas, enyhe és hosszantartó. A fűtési szezon legalább kilenc hónapig eltart.

Tovább


Feliratkozás a hírlevélre:


Change your subscription
Unsubscribe


Powered by Joobi

Note:
"Change your subscription" = "Feliratkozás a hírlevélre"
"Unsubscribe" = "Leirtakozás a hírlevélről"
1

A Megújuló Energia Bajnokok Liga (angolul: RES Champions League) az európai városok és települések versenye a megújuló energiafelhasználásban. A nemzetközi kezdeményezés hazai versenye a Napkorona Bajnokság.

Megújuló Energia Bajnokok Ligája - Hírlevél 1. szám 2009. június 

Hírlevél 1. szám-2009. június

  

Zászlót bontott a Megújuló Energia Bajnokok versenye

2009. április 23-án Brüsszelben az Energia Város Szövetsége (Energie-Cités) és a Klímaszövetség (Climate Alliance) közös éves találkozójának díszvacsoráján hivatalosan is zászlót bontott a Megújuló Energia Bajnokok Ligája, az európai városok és falvak versenye a megújuló energia felhasználásában. A vacsorának a Belga Királyi Szépművészeti Múzeum adott helyet, házigazdája Brüsszel régió energiaügyi és környezetvédelmi minisztere volt.

A rendezvényen több mint 300 polgármester, választott képviselők, a technikai személyzet és más, a településeken érintett résztvevők voltak jelen.

Tovább


Még több nap, hogy nyerni tudjanak a Nappal!

A meghosszabbított nevezési határidőnek köszönhetően nyár végéig (szeptember 31-ig) jelezhetik az önkormányzatok, hogy részt kívánnak venni a Napkorona Bajnokságon, a megújuló erőforrások hasznosításának hazai versengésében. Eddig 5 önkormányzat gondolta úgy, hogy a magán felhasználóknál, vagy éppen intézményei tetején olyan felületű napkollektorral, illetve olyan teljesítményű napelemmel rendelkeznek, ami érdemes arra, hogy részt vegyenek a versenyben. A nevezés egyszerű - a tét: a Napkorona Díj elnyerése! A nevezés, illetve a verseny részleteiről honlapunkon olvashat.

Tovább


10 000 négyzetméter napkollektor kerül felszerelésre Crailsheim-ben

Neckarsulm zsinórban hatszor nyerte meg a német Solarbundesliga-ban a legjobb közepes méretű város díját. 2008 nyara óta azonban a Baden-Württemberg-i Crailsheim az első. A sikert a város lényegében a helyi energiaszolgáltatónak, a „Stadtwerke Crailsheim”-nek köszönheti. Rengeteg magánszemélyen és egy elkötelezett üzembe helyező cégen túl Josef Wagner, az energiaszolgáltató általános ügyvezetője volt az, aki sok pontot szerzett a városnak. Nagyrészt az ő kezdeményezésének köszönhető, hogy az egyik legnagyobb németországi napkollektoros erőmű Crailsheim-ben épül fel. A 10000 négyzetméteres napkollektoros erőmű 470 otthon, egy iskola és egy sportcsarnok melegvíz igényének és fűtésének körülbelül felét fogja ellátni.

Tovább


TEYSSIERES (Franciaország): dominó-hatás a faluban, egy eltökélt lakosnak köszönhetően!

François Davin szobrász a Rhône-Alpes régióban lévő faluban, Teyssièresben él és számos munkát – szobrot – készít, melyekkel a helyieket megjelenítő legendákat formáz meg. Minden legenda így kezdődik: „azon a napon, amikor az égbolt elfáradt, Teyssières földjére jött pihenni”. Egy másik lakos, Yvon Tilloy, vízvezeték-szerelő és fűtési szakember, szintén elég eredeti módon gazdagította a várost.

Tovább


HABŘÍ: A farm még a települést is fűti

Egy csöppnyi cseh település összefésülte a hagyományokat és a modern elképzeléseket, és a klíma védelmével együtt pénzt is spórol a helyi energiaforrások használatával.

A tavalyi volt az első év, amikor a csehországi „forró kedvencek” részt vettek az energiatakarékos projektek nemzetközi versenyében, az Energy Globe Award-ban. A mai napig 111 ország nevezte be reprezentatív projektjeit ebbe a versengésbe. A cseh kör első versenyében a cseh-morva felföld Habří települése nyerte a „Tűz” kategóriát (megújulók használata a hőtermelésben) a faaprítékkal táplált fűtési és használati melegvíz projektjével, mellyel egy farmgazdaságot szolgáltak ki. A projekt további érdeklődést is kiváltott, mivel a fűtési kapacitásban és a helyi hulladékfa-utánpótlásban is volt még tartalék. Így mára számos családi házba és lakásba is jut a hőszolgáltatásból.

Tovább


Feliratkozás a hírlevélre:

Change your subscription
Unsubscribe


Powered by Joobi

 
1

A Megújuló Energia Bajnokok Liga (angolul: RES Champions League) az európai városok és települések versenye a megújuló energiafelhasználásban. A nemzetközi kezdeményezés hazai versenye a Napkorona Bajnokság.