Nemzetközi hír

Magyar siker Rómában

2012. 7. 10.

Két magyar település is a nyertesek között volt a Napkorona és Biomassza Bajnokság Rómában megtartott nemzetközi díjátadóján. Idén Bóly mellett a Békés megyei Szarvas is bizonyított: a megújuló erőforrások felhasználásában Európa legjobbjai között vannak.

NAPOS PÉLDÁK - Bansko 10MW-os biomassza hőerőmű

2010. 3. 2.
NAPOS PÉLDÁK - Bansko 10MW-os biomassza hőerőmű A RES napos bajnokság első bolgár tagja Bansko, a Pirin-hegységben fekvő 9212 lakosú üdülőhely, Bulgária dél-keleti részében. Bansko lenyűgöző összhangja a történelemnek, hagyományoknak és a kultúrának. Közigazgatási területe 50 000 ha., melynek kb. 33%-a, (15 000 ha) a Pirin Nemzeti Park részét képezi. Egy UNESCO határozat szerint, a Pirin Nemzeti Park a Világ Természeti Örökség védettsége alá tartozik. A nyár rövid és friss, a tél havas, enyhe és hosszantartó. A fűtési szezon legalább kilenc hónapig eltart.

NAPOS PÉLDÁK - Poddębice – A nap városa

2010. 3. 2.
strong>NAPOS PÉLDÁK - Poddębice – A nap városa Poddębice (Łódź Voivodeship) önkormányzata Lengyelország egyik legnagyobb napenergiás rendszerével büszkélkedhet, így nem véletlen, hogy vezeti a lengyel Szolár Ligát. E pozícióhoz illően Poddębice nem ül a babérjain, hanem új megoldásokat keres a helyi megújuló energia források még jobb kihasználására. Poddębicében befejeződött a „Város épületeinek fűtéskorszerűsítése és a thermo-modernizáció” című projekt, melynek keretében összesen 7 db közszolgáltató funkciójú épület, 2 db önkormányzati lakóépület, 12 db lakóközösségi épület, valamint 13 db a helyi lakásszövetkezethez tartozó épület fűtéskorszerűsítését végezték el. Mindezeken kívül a projekt magába foglalt még 2 kazánházi modernizációt, egyben bővítését is lecserélve a szenes kazánokat biomassza, főként szalma-tüzelésűre. Emellett felújították a közel 3,5 km-es fűtéshálózatot is rácsatlakoztatva új felhasználókat a hálózatra és fokozatosan megszüntetve a szenes kazánokat- „Ráadásként” 325 napkollektor is beszereltek a használati melegvíz előállítására, amelynek teljes felülete 580 m2 lett.

NAPOS HÍREK - Legyen a RES Bajnoki Liga „szurkolója”!

2010. 3. 2.
NAPOS HÍREK - Legyen a RES Bajnoki Liga „szurkolója”! Szeretne egy nemzetközi játék részese, „szurkolója” lenni? Most bárki támogathatja a megújuló erőforrások európai versengését! A Megújuló Energiaforrások (RES) Bajnoki Ligának, így a magyar fordulójának, a Napkorona Bajnokságnak is, az önkormányzatok az igazi főszereplői. Ezért is díjmentes a verseny, hogy mindazon városok és falvak önkormányzatainak, akik szeretnének részt venni rajta, a lehető legkevesebb akadály álljon az útjukba. A nemzeti bajnokságok után a nemzetközi RES Bajnoki Liga 2009 áprilisában egy emlékezetes brüsszeli nyitó rendezvényen vette kezdetét. Az első nagyszabású európai díjkiosztó gála 2010 júniusában kerül megrendezésre.

NAPOS HÍREK - Európai Napforduló

2010. 3. 2.
NAPOS HÍREK - Európai Napforduló Fordulatot hozhat a napenergia és a megújuló erőforrások európai felhasználásban az a most induló verseny, amelyben mérettől függetlenül valamennyi európai település részt vehet. 2009. április 23-án, Brüsszelben veszi kezdetét a RES Champions League elnevezésű európai verseny, melynek magyar változata, a Napkorona Bajnokokság idén februárban startolt. A megújuló energiák „bajnokok ligájának” nemzeti fordulói a több éve sikeresen zajló német Solar Bundesliga (link: www.solarbundesliga.de), a francia Ligue EnR (link: www.ligue-enr.fr), illetve a cseh Solarni Liga (link: www.solarniliga.cz) is.

Európai Napforduló

2009. 4. 21.

Fordulatot hozhat a napenergia és a megújuló erőforrások európai felhasználásban az a most induló verseny, amelyben mérettől függetlenül valamennyi európai település részt vehet.

Napcella ― 36.9% hatásfokkal

2004. 2. 10.

 

A colorado―i székhelyű NREL (Egyesült Államok Megújuló Energiaforrások Laboratóriuma) többszörösen reprodukálva igazolta a Boeing csoporthoz tartozó Spekrtolab kutató laboratórium eredményeit. Bár az új napelem az űrtechnológia tapasztalatai alapján készült, de figyelembe vették a földi körülményekre jellemző besugárzási viszonyokat, a cellákat és a koncentrátorokat ezen tényezők alapján módosították. A fejlesztésnél szintén fontos szempont volt, hogy a későbbiekben a napcellák előállítását nagy mennyiségben és elfogadható költségek mellett lehessen megvalósítani. A napsugárzást koncentrátor segítségével gyűjtik. A koncentrátoros rendszerhez kevesebb félvezetőre van szükség mint a hagyományos PV alkalmazásokhoz, ami alacsonyabb előállítási költséget tesz lehetővé. A koncentrátor segítségével összegyűjtött fény kevesebb mennyiségű napelem megvilágításához is elegendő, ugyanakkora teljesítmény eléréséhez. Így jóval magasabb hatásfok érhető el egységnyi területen, mint a kristályos, vagy a vékony filmes technológiával. A Spektrolab az elkövetkező 5 évben a 40%―os hatásfok elérését tűzte ki célul, amelyet elsősorban a koncentrátorok fejlesztéstől várják. REN 2003/11 cikke alapján K.G.