A bajnokság híre

2013-as Napkorona Bajnokok

2013. 9. 25.
Negyedszerre hirdetett az Energiaklub Napkorona Bajnokokat, idén már 467 magyar település mérte össze naperejét. A versenyben évről-évre azok az önkormányzatok kerülnek a dobogóra, amelyek a legnagyobb mértékben hasznosítják a Nap energiáját.

 

Az önkormányzatok alternatív energiával igyekeznek faragni kiadásaikon - KÖRKÉP

2012. 9. 10.

 

A közüzemi költségek mérséklése érdekében egyre több önkormányzat igyekszik alternatív energia felhasználásával csökkenteni a kiadásait; vannak, amelyek a napenergia hasznosítását tartják üdvözítőnek, mások a dráguló gáz kiváltására a geotermikus energia felhasználására tértek át, illetve a biomasszából energiát előállító technikai megoldások is terjednek - derült ki az MTI által készített körképből. Budapest, 2012. szeptember 9., vasárnap (MTI)

A Nap Bajnokai 2012-ben

2012. 8. 6.

Idén harmadik alkalommal vehették át a napenergia felhasználásában élenjáró magyar települések jól megérdemelt díjaikat. A Napkorona Bajnokságban évről évre egyre több önkormányzat méri össze az erejét: hol használnak a legnagyobb arányban napkollektorokat vagy napelemeket.

Magyar siker Rómában

2012. 7. 10.

Két magyar település is a nyertesek között volt a Napkorona és Biomassza Bajnokság Rómában megtartott nemzetközi díjátadóján. Idén Bóly mellett a Békés megyei Szarvas is bizonyított: a megújuló erőforrások felhasználásában Európa legjobbjai között vannak.

Napkorona Bajnokság Harmadszor

2012. 6. 18.

Melyik a legnaposabb magyar település? Melyik falu vagy város használja ki a legjobban a napenergiában rejlő lehetőségeket? Hamarosan kiderül: közeleg ugyanis a Napkorona Bajnokság idei eredményhirdetése. A különdíjasok idén Rómában vehetik át megérdemelt jutalmukat.

Konferencia összefoglaló "Biomasszától napenergiáig" - 2011.05.04.

2011. 5. 11.

"Hasznos volt, és aktuális!" nyilatkozta a konferenciáról Dr. Kiss Edit, Martfű a magyar "napelem város" polgármestere a szerdai konferencia után. Az ENERGIAKLUB által megrendezett "Biomasszától a napenergiáig" című konferenciára közel 70 polgármester, önkormányzati munkatárs és energetikai szakértő volt kíváncsi május 4-én Budapesten. Az aktuális támogatási lehetőségektől a biomassza és napenergia hasznosítására szolgáló követendő példákig sok hasznos információval térhettek haza a résztvevők. A konferencia zárásaként arra is fény derült, hogy kik lettek az idei Napkorona és Biomassza Bajnok települések!

Biomassza Bajnokság

2011. 4. 29.

A Megújuló Energiák Ligája (RES Champions League) települések európai versenye a megújuló erőforrások használatának népszerűsítésére. A verseny nemzeti bajnokságokból áll, amelyek célja, hogy egy verseny keretében ösztönözze az európai városokat és falvakat a napenergia és bioenergia használatára. Az Európai Unió által szervezett RES Champions League http://www.res-league.eu/hu/ verseny partnereként a résztvevő települések egy 7 országban zajló nemzetközi bajnokságban is megmérettetnek.

Németországi tanulmányúton a Napkorona Bajnok települések - Fürth a "Napváros" volt a vendéglátónk

2011. 4. 22.

 

20 magyarországi önkormányzati vezető és szakember vett részt azon a három napos tanulmányúton amelyet a Napkorona és Biomassza Bajnokság európai programjának keretében szervezett az ENERGIAKLUB.

Áramtermelés napenergia és biogáz segítségével, hűtés-fűtés napkollektorokkal, hulladéklerakóból energiatermelés, szennyvíziszaphasznosítás és még sok egyéb technológia megismerésére volt lehetősége a résztvevőknek. Emellett betekinthettek Fürth, Nürnberg és Erlangen városok energiastratégiájába, a helyi önkormányzati szakemberektől első kézből tudhatták meg az elmúlt 10 év megújuló energiákkal és energiahatékonysággal kapcsolatos eredményeit. "Elképesztő, hogy egy lezárt szemétlerakó milyen sokoldalúan hasznosítható!" jegyezték meg a résztvevők, amikor a Fürth egyik jelképévé vált  "energiahegyen" jártunk, ahol a depóniagáz hasznosítás mellett a déli lejtőn napelemek termelik az áramot. Sőt, a város kedvelt kiránduló helyévé vált lezárt hulladéklerakónál még  egy birkanyájjal is találkozhatunk, hiszen a napelemek alatti fű rendben tartásával őket bízta meg a városvezetés!

 

Ki lesz a magyar napváros, hol van a hazai napfalu?

2011. 4. 1.

Még néhány hét és egy ünnepélyes díjátadón kiderül, melyik magyar város, illetve falu jár élen a napenergia hasznosításában! A Napkorona Bajnokságban versenyző települések nem csak a magas presztízsértékű Napkorona díjat nyerhetik el, hanem közülük három az európai versengésben is jó eséllyel indulhat. Mindenképpen megéri tehát az utolsó heteket rászánni a további adatgyűjtésre!

Ötletek a lakosság bevonására

2011. 3. 7.

Lassan a finisbe érkezik a Napkorona Bajnokság 2011-es szezonja, és már izgatottan várjuk a végső befutót. Az önkormányzatok is minden lehetséges módon igyekeznek gyűjteni a pontokat. Sok önkormányzatnál felbukkannak azok az elhivatott emberek, akik tényleg szeretnének valamit tenni a városukért, az egészségesebb környezetért. Sopronban például a közterületfelügyelők kapták meg a feladatot, hogy ellenőrző útjuk során vegyék számba a házak tetején lévő napkollektorokat is. Pesterzsébeten az önkormányzat összefogott, és minden dolgozó nyitott szemmel járt a kerületben és a lakóhelye környékén összegyűjtötte a berendezéseket. Több település felismerte a helyi médiában rejlő lehetőségeket a lakosság Bajnokságba történő bevonására! Százhalombattán például a helyi internetes újság címlapján hirdették meg a versenyt, és buzdítják a lakosságot a lakóházakon található napkollektorok adatainak gyűjtésére, és az önkormányzat munkatársának email-címére történő beküldésre. A városi televízió is foglalkozott a hírrel ennek kapcsán! Budaörsön a lakossági megújuló energiás pályázatokat veszik számba, hol is támogatták a napenergiás berendezések telepítését önkormányzati forrásból.

Várjuk az Önök tapasztalatait, és az újabb adatokat is április 15-ig, mert a verseny legizgalmasabb utolsó heteiben minden négyzetméter, minden kilowatt számít!

Napos versengést kívánunk!