Nyerni a napenergiával!

2009. 2. 11.
/ A bajnokság híre

Az Energia Klub februártól meghirdeti a Napkorona Bajnokságot. A verseny során azokat a településeket szeretné megtalálni, amelyek területén az ott élő lakossághoz viszonyítva a legnagyobb napenergia-rendszer (napkollektor, napelem) található. A program egy olyan független, non-profit kezdeményezés, amely hatékony eszköze lehet a napenergia hasznosítás népszerűsítésének, a széleskörű információterjesztésnek és a szemléletformálásnak. Mindezzel hozzájárulhat az ország energiafüggőségének csökkentéséhez, és a klímavédelemhez.

Településeknek hirdet versenyt az Energia Klub

A Napkorona Bajnokság alapvető célja, hogy bemutassa a napenergia felhasználásban élen járó hazai településeket; hasznos és praktikus információkkal segítse az önkormányzatokat és a lakosságot abban, hogy miként, milyen módszerekkel tudja hasznosítani a nap energiáját. Mindezeken túl a verseny médiatámogatók segítségével publicitást is biztosít a példaértékű, jól működő beruházásoknak.

Szemléletváltásra szükség van, mert bár a hazai természeti adottságok rendkívül kedvezőek, a napenergia-hasznosítás még mindig nem éri el a megújuló alapú energiafelhasználás 0,01 százalékát sem. Még pontos adataink sincsenek a napenergia felhasználásának magyarországi elterjedéséről: míg a hivatalos információk szerint évek óta 50 ezer m2 a teljes napkollektor felület, addig iparági becslések szerint legalább ennek duplája található már Magyarországon. A napelemek beépített kapacitása is csak 300-400 kW.  Ez messze elmarad a németországi 3,8 millió kW-tól de a csehországi 3900 kW mennyiségnek is csak alig egytizede.
 
Részvétel a Bajnokságban
 
A Napkorona Bajnokságban bármelyik magyarországi helyi önkormányzat részt vehet és elnyerheti a Napkorona 2009-díjat. A résztvevőknek mindehhez nem kell mást tenniük, mint a www.napkoronabajnoksag.hu oldalon szereplő adatlapot letöltve és kitöltve, a nevezési időszak végéig visszaküldjék az info@napkoronabajnoksag.hu címre. A nevezési időszak 2009. február 11-től június 21-ig tart. Maga a Bajnokság 2009. június 21-től 2010. március 21-ig zajlik: a benevezett önkormányzatoknak ez alatt kell összegyűjteniük azokat az információkat, adatokat amelyek alapján kiszámolható, hogy a településükön összesen hány négyzetméternyi napkollektor és hány kW kapacitású napelem üzemel. A verseny pontozási szabályai nemzetközi standardokon alapulnak. A számítás során az önkormányzati tulajdonú és a magántulajdonú működő rendszerek összességét vesszük figyelembe.

A Napkorona Bajnokságban 3 települési kategóriában - 5000 fő alatti; 5000-50000 fős és a 50000 fő feletti - hirdetnek győzteseket. Az eredményhirdetésre és a díjátadó ünnepségre 2010. áprilisában kerül majd sor.
 
A Napkorona Bajnokság támogatói
 
Energiagazdálkodási Tudományos Egyesület Települési Energetikai Szakosztály
Magyar Épületgépész Szövetség Megújuló Energia Tagozat
Megyei Önkormányzatok Országos Szövetsége
Német-Magyar Ipari  és Kereskedelmi Kamara
Települési Önkormányzatok Országos Szövetsége

További információ