Magyar siker Prágában, Európai győzelmek a megújuló energiában

2011. 6. 8.

A prági parlament épületében vehették át a megújuló erőforrások hasznosításában élen járó európai települések képviselői a RES Champion (Megújuló Energiák Bajnoka) kitüntető címeket. A díjazottak között idén egy magyar kistelepülés is szerepelt: a 480 lakosú Nagypáli kategóriájának ezüstérmese lett.

 

3500 település, így majd’ 60 millió lakos részvételével zajlott a RES Chamipons League (a Megújuló Energiák Európai Bajnoksága) második éve. A napenergia és biomassza felhasználást népszerűsítő programban a résztvevők együttesen 1 900 000 m2napkollektor felülettel, 3000 MW napelemes kapacitással és 1100 MW biomassza hasznosítással büszkélkedhetnek.

“Az Unió minden országát szívesen várjuk, vegyenek részt ebben a versengésben, a környezetünk védelméért!”- nyilatkozta Yannick Régnier, a program franciaországi koordinátora. A Magyarországon Napkorona Bajnokság néven futó, Németországból 10 éve indult kezdeményezéshez eddig hazánkon kívül Franciaország, Lengyelország, Csehország, Bulgária és Olaszország csatlakozott.

Június 2-án Prágában, a cseh parlament épületében a 4 kategóriában legjobb 12 település vehette át a díjakat, köztük, a legkisebb települési kategóriában a zala megyei Nagypáli is.

 

A 2011. RES Champions League (Megújuló Energiák Európai Bajnokságának) díjazottjai:

Kistelepülések (5000 lakos alatt):

Közepes települések  (5000-től 20 000 lakosig):

Városok

(20-100 000 lakosig):

Nagyvárosok

(100 000 lakos felett):

1. Kronprinzenkoog (Németország)

1. Brunico (Olaszország)

1.Carlsheim (Németország)

1. Reutlingen (Németország)

2. Nagypáli (Magyarország)

2. Szczawnica (Lengyelország)

2.  Jindřichův Hradec (Csehország)

2. Bolzano (Olaszország)

3. Dobbiaco (Olaszország)

3. Chepelare (Bulgária)

3. Chambéry (Franciaország)

3. Bydgoszcz (Lengyelország)

 

A bajnokok jelölésekor mindenrésztvevő ország kategóriánként egy várost jelölhetett. Ezek közül a települések közül a szakmai zsűri szavazatai alapján alakult ki a végső sorrend. A nemzetközi szervezőkből, energetikai szakértőkből, környezetvédelmi szervezetekből, önkormányzati szövetségekből és szakújságírókból álló zsűri egyrészt a beépített kapacitások mennyiségét, másrészt a helyi döntéshozók fejlesztésekben és lakossági tudatformálásban játszott szerepét illetve a helyi stratégiai gondolkodást értékelte.